Veszélyes felvállalni Magyarországon, ha valaki meleg, leszbikus, biszexuális, vagy transznemű (LMBT) - jelentette ki Kuszing Gábor, a Patent Jogvédő Egyesület munkatársa, a szervezet által publikált esettanulmány bemutatóján csütörtökön Budapesten.
A szakember a "Rideg bánásmód" című, LMBT emberek ellen elkövetett erőszakos eseményekről, hátrányos megkülönböztetésükről szóló tanulmányt idézve azt mondta: több olyan diszkriminatív, jogsértő esettel is találkoztak, amikor tanárok zaklatják, esetenként fizikailag bántalmazzák a diákokat, vagy orvosok tagadják meg HIV pozitívoktól az ellátást.

 

Kuszing Gábor a munkahelyi megkülönböztetésről szólva elmondta: több esetben azért rúgták ki az alkalmazottat, vagy zaklatták a munkatársai, mert kiderült róla szexuális orientációja. "Egy biszexuális nőt azért zaklatta a munkatársa, mert neki tulajdonított egy leszbikus társkereső hirdetést. Addig zaklatta, amíg a nő úgy döntött, hogy nem bírja tovább és kilépett a cégtől."

 

A Patent Jogvédő Egyesület 2006-ban alakult meg a családon belüli erőszak visszaszorítása és az LMBT személyek ellen elkövetett negatív diszkrimináció csökkentésére. A "Rideg bánásmód" című kiadványuk célja, hogy segítsék a civil szervezeteknek és az állami döntéshozóknak az LMBT emberek jogaival kapcsolatos munkáját.
MTI