A túl sok cukormentes rágózás jelentős fogyást és súlyos hasmenést okozhat - óvnak német kutatók. A cukormentes rágógumik édesítőszerként szorbitot tartalmaznak, mely hashajtóhatású. A British Medical Journalben német kutatók tanulmánya két páciens példáját közli, akik napi 20 darab körül fogyasztottak a cukormentes rágógumiból.
Egy 21 éves nő már nyolc hónapja hasmenéstől és gyomorfájdalomtól szenvedett, 11 kilogrammot fogyott és átesett egy sorozat kellemetlen vizsgálaton, mire az orvosok rájöttek, hogy rágózási szokása áll a bajok hátterében. A másik esetben a férfipáciens kórházba került, miután 22 kilogrammot fogyott egy év alatt és szintén hasmenéstől szenvedett. Mindkét esetben a rágógumi okozta a problémát, mellyel 20 és 30 gramm közötti szorbitot vettek magukhoz naponta. Egy darab rágógumi mintegy 1,25 grammot tartalmaz az édesítőszerből.
Jürgen Bauditz berlini gasztroenterológus, a tanulmány szerzője szerint már 5-20 gramm szorbit kisebb gyomorproblémákat, görcsöt, puffadást okozhat, 20 grammnál több pedig hasmenést és jelentős súlyvesztést. Jó hír, hogy a szorbit étrendből való kiküszöbölésével a rendellenességek is megszűntek, a legyengült páciensek visszanyerték súlyukat.
A szorbitot számos más élelmiszerben, sőt gyógyszerben is használják adalékként. (MTI)