A kamaszkori nemi élet - ha egy új felfedezés bebizonyosodik - legalább olyan idős, mint a dinoszauruszok. Eme őslényeknél ugyanis igen fiatalon következett be a nemi érés, és a nőstények már "tinédzserkorban" is alkalmasak voltak tojások lerakására - derül ki egy tanulmányból, amelyet hétfőn tettek közzé az Egyesült Államokban.

A kutatók a "terhesség" nyomait állapították meg három fiatal - 10-18 éves nőstény dinoszaurusz kövületeiben: medulláris csontszövet néven ismert, kalciumban gazdag csontszövetet találtak comb- és sípcsontjukban - áll a Nemzeti Tudományos Akadémia folyóiratában megjelent tanulmányban. A medulláris szövet csak a dinoszauruszoknál és a madaraknál található meg a tojásrakás előtt: a tojások héjának merevítésére szolgál.

Ezek a kövületek arról tanúskodnak, hogy ezen őslények nemi érése jóval korábban bekövetkezett, mint eddig a tudósok gondolták. Ebből a szempontból közelebb vannak egyes emlősökhöz, mint madár leszármazottaikhoz, ugyanis az előbbiek, beleértve az embert is, képesek azelőtt szaporodni, hogy a növekedésük befejeződik. A dinoszauruszok többsége feltehetően legfeljebb 30 évig élt, de az első tíz év során bekövetkezett magas halálozási arány magyarázatul szolgálhat a korai nemi érésre, amelyre a faj fennmaradásához volt szükség - véli Andrew Lee, az Ohiói Egyetem őslénybiológusa. (MTI/AFP/Reuters)