Bár Magyarországon csak szórványosan fordul elő botulizmus (évente 2-8 mérgezés adódik), a disznóvágások szezonja idején a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal (MÉBIH) felhívja a figyelmet a súlyosan mérgező baktériumra. A botulizmus, ismertebb nevén a kolbászmérgezés embereket és állatokat egyaránt érintő bakteriális eredetű ételmérgezés. A kórokozó méreganyaga a bélfalon keresztül kerül a vérbe, onnan a környéki idegvégződésekhez kötődik, ahol gátolja egy ingerületátvivő anyag felszabadulását az ideg-izom kapcsolódásokban.

A botulutoxin számos élelmiszerben előfordulhat, de az esetek döntő többségénél a házi disznóvágás során készített, nyers vagy rosszul hőkezelt hurka, kolbász és disznósajt okozza. Az élelmiszerek alapos hőkezelésével megelőzhető az ételmérgezés. A készételt is jól át kell forrósítani, mert a korábban párolt, főtt, sütött termékben esetlegesen túlélő spórákból kicsírázó baktériumok a hűtőszekrényben újból szaporodásnak indulnak és toxint termelnek. (MTI)