Spanyolország felfedezte a "poliamort". Férj, feleség, szeretők nyíltan, sokszor egy fedél alatt élnek és szeretnek.  Régebben "szabad szerelemnek" vagy nyitott házasságnak nevezték, a "poliszerelem" azonban jobban hangzik. Nincs féltékenység, bűntudat, rejtőzködés, a légkör derűs marad és pillanatnyilag a "polipárok" nem akarnak legális elismerést - írta az El País című spanyol napilap.
A katolikus egyház, amely még nem esett túl azon a sokkon, amelyet a két év alatt megkötött 4200 homoszexuális polgári házasságkötés okozott számára, újabb botrányt kiált. A poliszerelmesek legfőbb érve viszont az, hogy esetükben nem történik más, mint a hagyományos házasságtörőknél, csak itt becsületesen be is ismerik a dolgot. A feleség tudja, hogy a férjnek van valakije, az asszonyok találkoznak, még  szimpatizálhatnak is. És a férj is eltűri az immár nem vetélytársnak érzett másik férfit. Ha kapcsolataik tartósnak bizonyulnak, mindnyájan együtt élnek.
Az új formációnak már megalakult az első internetes csoportja. Honlapjuk, a www.poliamor.net a napokban tartotta első élő találkozóját, amit afféle pszichológiai tanácskozásnak tekintenek, ahol megtanulják az együttélés szabályait.
 Az új divat az Egyesült Államokban is hódít, és az amerikai "poliszerelmesek" siettek kijelölni a "poliszerelmes büszkeség" napját, október 6-át. (MTI)