Ezt állítják legalább is amerikai kutatók, akik 80 országból kétmillió ember adatait összegezve azt találták, hogy a fiatalabbak és idősebbek közt alacsonyabb a depresszió kockázata, a középkorúak között pedig a legmagasabb.
A világ minden részén a negyveneseknél csúcsosodik ki a depresszió kockázata függetlenül attól, hogy nők, vagy férfiak, házasságban élnek, vagy egyedül, gazdagon, vagy szegényen, gyerekekkel, vagy gyermektelenül - tájékoztatta a brit közszolgálati televízió tudósítóját Andrew Oswald, a kutatás egyik vezetője.
Az okokat csak találgatják a kutatók is. Az egyik lehetőség, hogy negyvenes éveikre az emberek alkalmazkodnak erősségeikhez és gyengéikhez, elfojtják megvalósíthatatlannak vélt vágyaikat. A kortársak egyre gyakoribb halálozásával azonban megtanulják értékelni fennmaradó éveiket.Oswald szerint a mentális egészség lejtmenete nem egyetlen évet érint, hanem éveken át tart és a legtöbb ember csak az ötvenes éveiben kezd újra felemelkedni.
Biztató azonban, hogy amennyiben valaki megéri a 70 évet és fizikailag jó állapotban marad, akkor ugyanolyan boldog és mentális egészsége is ugyanolyan jó, mint egy 20 évesé - állítja Oswald. Talán önmagában az a tudat, hogy a középkorúak krízise teljesen normális, segítheti a nehéz szakasz egyéni túlélését. (MTI)