Állatvédők megtorpedózták a veszettség elleni harc jegyében a hét közepén megkezdett kóborkutya-irtó programot, amelynek keretében százezernél is több ebet akartak megmérgezni Szrinagárban, az indiai Kasmír fővárosában - közölték a helyi hatóságok. Az állatvédő szervezetek illegálisnak tartják az akciót, és jelezték, hogy bírósághoz fordulnak leállítása érdekében. 

"A kóbor kutyák nagy gondot okoznak, és már az embereket is veszélyeztetik" - nyilatkozta a minap a program irányítója, Rijáz Ahmad, a szrinagári közegészségügyi hatóság munkatársa. A hatóságok most közölték, hogy inkább együttműködnek az állatvédőkkel, és a környezetvédelmi minisztérium egy munkacsoportja vázol fel tervet a kóborkutyák sterilizálására.

A veszettség szinte burjánzik Indiában. Az országban több millió kóbor kutya él, szeméttelepek és hentesek környékén gyakran falkákba verődve, és a kóbor bandák gyakran rontanak rá emberekre. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint Indiában halnak meg a legtöbben - évente nagyjából 35 ezren - veszett állatok miatt.