"Ha megítélték, megérdelmem" - közölte Sas József, majdnem Kossuth-díjas, nem jogerős áfacsaló a Hajdú Péterről imert ATV Egyenes beszéd című műsorában. Szerinte ha tisztázódnak az ügyei, azaz jogerősen felmentik az adócsalás vádja alól, megkapja a legjelentősebb művészeti elsimerést. Többek között ezért:

Az Index szerdán írt arról, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfő döntése nyomán Sas József mégsem kapja meg a Kossuth-díjat az idén, miután a humoristát adócsalás miatt nem jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték.

 

A humoristát az idén Kossuth-díjra javasolták, és ezzel első körben a kormány is egyetértett. Az előterjesztés Sólyom László államfő hivatalát is megjárta.

 

A Mikroszkóp Színpad igazgatóját azonban a Fejér Megyei Bíróság négy rendbeli adócsalás bűntette miatt - nem jogerősen - egy évi felfüggesztett szabadságvesztésre és 300 ezer forint pénzmellékbüntetésre ítélte hétfőn.

 

A kitüntetésre a Kossuth-díj bizottság tesz javaslatot, ez kerül a kormány elé, majd a jóváhagyott lista a köztársasági elnökhöz aláírásra, az előterjesztést pedig ezután a miniszterelnök ellenjegyzi.