Rétesfesztivált és rétessütőversenyt rendeznek pénteken és szombaton a Csongrád megyei Újszentivánon. A pénteki megnyitó után kezdődik a verseny. A pénteki versenyen nem sütni, hanem enni kell a réteseket. A versenykiírás szerint a résztvevőknek tíz darab rétest kell a lehető legrövidebb idő alatt fölfalniuk. A szombati rétessütőversenyre a szervezők mindazok nevezését várják, akik elég ügyességet és bátorságot éreznek magukban arra, hogy megmutassák másoknak is környezetük által már jól ismert tudományukat és összemérjék azt ellenfeleikkel. A legfeljebb négyfős csapatoknak a szervezők öt kilogramm lisztet és két-két kiló magozott meggyet, valamint almacsíkot biztosítanak, az egyéb, különleges alapanyagokról és eszközökről az indulóknak maguknak kell gondoskodniuk. A zsűri és az érdeklődők folyamatosan figyelemmel kísérik a készítés technikáját, s a bírálók értékelik a felszeletelt rétesek megjelenését, illatát és ízét is.
A versenyen három kategóriában osztanak ki díjakat: a hagyományos rétesek között a zsűri együtt vizsgálja a túrós, meggyes, és almás réteseket, a különleges rétesek között a döntnökök a csapatok egy-egy egyedi kreációját értékelik, a közönségdíjat pedig a finomságokat megkóstoló laikusok szavazatai alapján ítélik oda. (MTI)