Eddig nemigen fedezte fel mexikói társadalom azokat a kamaszokat, akik az "emo" érzékeny, melankolikus zenei irányzattal azonosulnak annak ellenére, hogy a többi "városi törzs" általi diszkriminációjuk gyakran összecsapásokban nyilvánul meg. A helyzet akkor került igazán napvilágra, amikor márciusban más csoportok, köztük a punkok, a darkok és a metálosok ki akarták tiltani az emókat Querétaro városközpontjából arra hivatkozva, hogy homoszexuálisok és csak másolják a stílusukat. Az összetűzések nyomán legalább 20 főt őrizetbe vett a rendőrség. A mexikói nemzeti emberi jogi bizottság szerint hasonló incidensek történtek az ország 14 különböző államában. Akad olyan összecsapás is, ahol a rendőrség különleges egységeit kellett bevetni, hogy megakadályozzák a komolyabb atrocitásokat.

 "Az emók elleni agressziók azt tükrözik, hogy a mi társadalmunk nem tiszteli a másságot, nem képes elfogadni azt, aki másképpen gondolkodik" - állapította meg Priscila Vera, a mexikói Nemzeti Ifjúsági Intézet főigazgatója. Fernando Aguilar, a mexikóvárosi Autonóm Egyetem szociológiaprofesszora szerint a legutóbbi összecsapások okát a fiatalok kirekesztettség- és jövőtlenségérzésében kell keresni.

Celaya városában a helyi polgármester viszont bejelentette: kitiltja az "emókat" a városközpontból, mert "rontják a városképet" és "rossz példát mutatnak". Chiapas állam püspöke, Felipe Arizmendi arra szólította fel az "emókat", kövessék Jézus Krisztus útját, hogy kigyógyuljanak identitás-zavarukból. Oaxaca állam helyi képviselőinek egy csoportja pedig egyenesen ifjúsági bizottságok létrehozását indítványozta, hogy megakadályozza "emo"-csoportok megalakulását, mert azok, mint mondták, "idegenek" a helyi kultúrától.