15 ezer eurós (kb. 3,6 millió forint) pénzbüntetésre ítélte egy francia bíróság a 60-as évek francia filmsztárját egy rasszistának nyilvánított nyílt levele miatt - adta hírül az AFP kedden. A már évtizedek óta állatvédő aktivistaként, az utóbbi időkben pedig főállású rasszistaként tevékenykedő egykori bombázó a muszlimokat támadta 2006 decemberében, amikor nyílt levelet írt Nicolas Sarkozy akkori belügyminiszternek. Ebben egyebek mellett felszólította a muszlimokat, hogy kábítsák el az állatokat, mielőtt végeznek velük az Eid al-Adha áldozati ünnep alkalmából.

"Elegem van, hogy az orrunkál fogva vezet minket ez az egész nép, amely el akar pusztítani minket és az országunkat, ránk kényszerítve az akaratát" - áll a levélben, ami miatt végül feljelentették rasszizmusért. Az izületi gyulladás miatt betegeskedő 73 éves Brigitte Bardot-t távollétében végül 15 ezer eurós pénzbüntetésre ítélte a bíróság. A testületnek címzett levelében az egykori filmsztár kijelentette: "nem fogom be a számat, amíg nem kábítják el az állatokat a rituális leölésük előtt".

Bardot most negyedszer került bíróság elé rasszista kijelentései miatt. Legutóbb 2004-ben ítélték 5000 eurós (kb. 1,2 millió forint) pénzbüntetésre, mert az "Egy sírás a csöndben" című könyvében szintén a muszlimokra tett sértő megjegyzést. Franciaországban él a legtöbb muszlim vallású ember Európában, a becslések szerint a számuk eléri az ötmilliót.