Harmadik napja zajlik Balatonfüreden a "Világ leghosszabb koncertje" Guinness-rekordkísérlet. Szombaton délután rézfúvósok koncertjével kezdődött és június 30-ig tart a balatonfüredi Kisfaludy színpadon a 10 napon át zajló nonstop zenélés. A tét: visszahódítani a kanadaiaktól a maratoni koncertezés világrekordját. A több mint ezer magyar fellépőnek az új Guinness-rekord felállításához 216 órát szeretnének folyamatosan zenélni.
Magyar muzsikusok tavaly nyáron 192 órás nonstop zenéléssel állítottak fel a "Világ leghosszabb koncertje" Guinness-rekordját. Nyolc napon keresztül összesen 300 zenész játszott éjjel-nappal a balatonfüredi Gitárnapokon. Nem sokáig örülhettek a magyarok, a kanadai zenészek ráhúztak ugyanis nyolc órát az itthoniak rekordjára, így 200 órával jelenleg ők a világcsúcstartók.
A több mint ezer magyar zenész a következő napokban megpróbálja visszahódítani a tavalyi világcsúcsot. A balatonfüredi Kisfaludy színpadon idén nemcsak olyan együttesek és zenészek szállnak be a rekordkísérletbe, akiknél a gitár játssza a főszerepet.
A közönség hallhatott már rézfúvós zenekart, jazz koncertet, és a legfiatalabb résztvevő, a 7 éves Gembele Gergő is adott már egy minikoncertet a Kisfaludy színpadon. A műfaji sokszínűséget jelzi, hogy olyan zenekarok is beszálltak a rekord-kísérletbe, mint a Beatles, illetve Illés-Fonográf dalokat játszó FG-4 és a Blackbirds együttes. Idén is fellép a világzenei különdíjas gitárvirtuóz Andreas, aki tavaly befejezte a Guinness-rekordot. (FH)