Százötven darab, héliummal töltött léggömb, egy kerti szék és egy légfegyver: csak ennyire volt szüksége egy amerikai benzinkutasnak, hogy több mint háromszáz kilométert tegyen meg a levegőben.
A 48 éves Kent Couch a székhez erősített nagy méretű színes léggömbök segítségével emelkedett a magasba, és mintegy 322 kilométert tett meg az oregoni sivatag felett kilenc óra alatt, majd biztonságban földet ért egy idahói mezőn. A légfegyverre a leereszkedéshez volt szüksége: ha csökkenteni akarta a repülési magasságot, golyót eresztett egy-egy léggömbbe.

 

Nem ez volt az első alkalom, hogy Couch ilyen rendhagyó légi utazást tett. Első próbálkozása 2006-ban még ejtőernyős kényszerleszállással végződött. Másodjára, 2007-ben már több sikerrel járt, és 310 kilométert tett meg hat óra alatt, de a biztonság kedvéért idei útjára is vitt magával ejtőernyőt, írja az MTI.

 

A "repülő szék" ötletét egy teherautó-sofőrtől, Larry Walterstől kölcsönözte, aki 1982-ben szintén a székéhez kötözött léggömbök segítségével repült át Los Angeles felett. Walterst annak idején valóságos népi hőssé avatta teljesítménye, de 1500 dollár bírságot kellett fizetnie a légi közlekedés szablyainak megsértése miatt.