Négyszáz, anorexiára vagy bulímiára ösztönző weboldalt fedezett föl a rendőrség Spanyolországban - írta az ABC című újság vasárnap.
A nyomozati anyagot a rendőrség átadta a spanyol főügyészségnek, de az újság szerint további törvényes lépések nem várhatók az ügyben.
A szóban forgó weboldalak és blogok azokat az embereket célozzák, akik "tudatosan tették életük részévé" a bulímiát vagy az anorexiát. Az internetes oldalakat általában 12 és 28 év közötti nők olvassák. Olyan tanácsokat találhatnak például, hogyan rejtsék el családtagjaik elől megváltozott étkezési szokásaikat. Arról is írnak, hogyan lehet gyors súlycsökkenést elérni. A lap szerint a rendőrség olyan szervezeteket is fölfedezett, amely "ki tud több súlyt leadni adott idő alatt" - versenyeket rendez.
Néhány weboldalt korábban megszüntetett a rendőrség, de még mindig számos van, amely egészségromboló étkezési szokásokra buzdít. 2007 elején egy versenyeztető intenetes oldalt azután tiltottak be, hogy tiltakoztak a spanyol egészségügyi hatóságok és a helyi madridi vezetés. (FH)