Világkörüli útról szóló fényképekkel tért haza egy 7 hónapja eltűnt brit kertitörpe. A nyugdíjas, akinek a virágágyásai közül Murphy több mint fél éve eltűnt, egy olyan fotóalbummal talált rá a szobrocskára a küszöbén, amelyben három kontinens 12 országában készült fotók voltak. A tulajdonos, Eve Stuart-Kelso szerint, biztos, hogy mindhárom unokája odalesz az örömtől, ha Murphy törpe kalandjairól hallhat.

A fényképek tanúsága szerint a 30 centis kerti dísz útikalandjai során ereszkedett le kötéllel egy hegyoldalon, állt egy cápa szájában és motorozott is. A fényképek mellett a meglátogatott országok határőreinek pecsétjei is tarkították az albumot, többek közt Dél-Afrikából, Szváziföldről, Mozambikból, Új-Zélandról, Ausztráliából, Szingapúrból, Thaiföldről, Kambodzsából, Vietnámból és Kínából is. A 48 fényképet egy levél is kísérte: "arra jutottam, hogy az élet többet kell, hogy tartogasson, mint az elhaladó autókat nézni, vagy várni, mikor pisil le egy macska."

 

Nem Murphy volt az első utazó kerti törpe:

 


A longlevens-i törpe kalandjai kísértetiesen emlékeztetnek a 2001-ben készült Amelie csodálatos élete című francia film egyik jelenetére, amelyben egy szintén elcsent dísztárgy bejárja a világot. Igaz, az angol Murphy világjárás közben elvesztette a lábait, de tulajdonosa szerint az átélt merész vállalkozás megérte.

A Gloucestershire-i rendőrség szóvivője azonban közölte, annak ellenére, hogy nem érkezett bejelentés az ellopott kerti törpéről, a "magánvagyon eltulajdonítását, még akkor is ha viccből történik, a nyomozók bűntényként kezelik." (FH)