100 000 000 Ft, azaz százmillió forint a Kieselbach Galéria és Aukciósház idei őszi árverésének legmagasabb kikiáltási ára: Bortnyik Sándor Lámpagyújtó című alkotása csaknem 80 év után került elő, és a galériatulajdonos szerint olyan jelentőségű kép, ami újraírhatja a magyar avantgarde festészet történetét. Az árverést 2008. október 17-én tartják a Vígszínházban.

A Lámpagyújtó csaknem nyolcvan év után került elő, és Kieselbach Tamás szerint "minden hazai és külföldi magánygyűjteményben és múzeumban a legjelentősebb magyar avantgárd mű lehetne". A galériatulajdonos célja az, hogy a magyar festészetet nemzetközileg is elismertté tegye könyvek kiadásával, kiállítások létrehozásával és a magyar festészet fő műveinek aukcionálásával.

Kieselbach Tamás és a Lámpagyújtó

"Amikor először megpillantottam a Lámpagyújtót, nehezen megfogalmazható érzés kerített a hatalmába. A különböző nyelvek más és más módon, eltérő kifejezésekkel ragadják meg azt az állapotot, amikor egy-egy átélt élmény az emberi testi valójában, fizikailag is megrázza. Ez a kép teljes valómban megdöbbentett, mellbevágott - először alig akartam hinni a szememnek. Tényleg ezt látom? Végre előkerült egy alkotás, mely a legjobb fényében mutatja be a magyar avantgárdot" - mondta el Kieselbach a festményt a nyilvánosságnak először bemutató pénteki sajtótájékoztatón.
 

Kieselbach a Lámpagyújtót olyan főműnek tartja, ami lehetőséget ad a magyar kultúrának arra, hogy nemzetközi múzeumokban és magánygyűjteményekben is növelje a magyar festészet presztízsét. Kieselbach szerint a most felbukkant művet pont ezért nem szabad levédeni, hiszen az elmúlt 20 év alatt bizonyosságot nyert, hogy az előkerült magyar képek külföldön sem tűnnek el, és mindig rendelkezésünkre bocsájtják bemutatásra. Így került most Bortnyik Sándor festménye is haza: sikerült a tulajdonost meggyőzni arról, hogy érdemes Magyarországon nyilvános aukcióra bocsátani.

 

"Ha pedig sikerül elérni, hogy az állam ne védje le a műalkotást, akkor a Lápagyújtó ezután minden nagy nemzetközi kiállításon ott lehet, illetve szerepelhet bármilyen, az avantgárd korszakot bemutató kiadványban" - véli Kieselbach Tamás.