A pénzügyi válsággal sújtott Izlandot kínálta valaki eladásra pénteken az eBay internetes aukciós weboldalon. A Nagy-Britanniában föladott hirdetés 99 pennyről (mintegy 323 forint) indult, délelőttre pedig már elérte a 10 millió fontos licitet. Igaz, estére az oldal már elérhetetlen volt.

A hirdetés szerint a szerencsés vásárló egy természeti szépségekben gazdag, észak-európai ország tulajdonosa lehet, ahol az izlandi lovak mellé "kissé bizonytalan pénzügyi helyzet" is jár. A névtelen hirdető ugyanakkor fölhívta a vásárlók figyelmét arra, hogy a világhírű énekesnő, Björk nincs benne az árban. Az érdeklődők on-line kérdéseket is föltettek, például, hogy adnak-e vulkán- és földrengés-biztosítást a szigethez, vagy, hogy kapható-e esetleg más színben is a "zöld sziget" jelzős szerkezetű Izland.

Az észak-európai országot érinti a legsúlyosabban a pénzügyi válság Európában. Bankrendszere gyakorlatilag összeomlott. Legnagyobb bankjai állami kézbe kerültek. A helyzetet nehezíti, hogy a válság miatt brit önkormányzatok és rendőrkapitányságok mintegy 800 millió fontja (több mint 260 milliárd forint) ragadt be Izlandon. Válaszul Nagy-Britannia elkezdte befagyasztani az izlandi cégek brit vagyonát. (FH)