horoszkóp
2008.10.16. 18:00

Kihalás fenyegeti a tengeri teheneket, ezért Kína tervet dolgozott ki a megmentésükre.
Ezek a szelíd, növényevő tengeri emlősök a Csendes-óceán nem túl mély, trópusi vizeiben élnek, hosszuk elérheti a három métert, súlyuk pedig az ötszáz kilogrammot is. A védelmükre kidolgozott terv költségvetése 3,8 millió dollárnak (762 millió forint) felel meg, az összeg 76 százalékát a központi kormány fedezi - mondta el Laj Csun-miao, a pejhaji Környezetvédelmi Központ igazgatója. A fennmaradó részt az ország déli részén található Kuanghszi autonóm terület biztosítja, amelynek tengerpartja alkotja a faj Kínában élő populációjának legfontosabb élőhelyét. A terv keretében megépül egy tudományos kutatóközpont, egy mentőállomás és több őrtorony, valamint a Hopu Nemzeti Parkban további őröket alkalmaznak.

A Környezetvédelmi Központ igazgatója elmondta, a Hopuban jelenleg élő állatok száma ismeretlen. Jelenlétük a 80-as évekig természetes volt arrafelé, ám a halfeldolgozó üzemek és a folyamatos környezetszennyezés jelentősen csökkentette az állományt. Az utóbbi időben azonban a halászok a tengeri tehenek számának emelkedéséről számoltak be. Ausztráliában él a legtöbb - 1991-ben körülbelül 70 ezer - ezek közül a tengeri emlősök közül. Az állomány nagyarányú csökkenése miatt a tengeri tehenek felkerültek a kihalással fenyegetett fajok listájára. (MTI)