Nemet mondtak a keddi elnökválasztással egy időben tartott népszavazáson a kaliforniaiak az azonos neműek házasságára. Ezzel új fejezet nyílt az államban az évek óta tartó jogi harcban, aminek során a bíróságon és a szavazófülkékben küzdenek egymás ellen a jogvédők és a melegházasságot elutasítók.

 

Kaliforniában idén június óta legális a homoszexuálisok házassága. Azonban a melegházasság ellen küzdők ismét népszavazást kezdeményeztek a kérdésben. A voksoláson a lakosok 52 százaléka az azonos neműek házassága ellenében foglalt állást, így ezentúl ismét tilos lesz a meleg párok esküvője. Az állam legfőbb ügyésze, Jerry Brown elmondta, az a mintegy 18 ezer házasság, amit június óta megkötöttek, érvényben marad.

 

A voksolás végeredményét sokan csalódottan vették tudomásul Kaliforniában. Az országosan is népszerű Ellen DeGeneres showműsor-vezető úgy fogalmazott: Amerika hatalmas lépést tett az egyenlőség irányába azzal, hogy Barack Obamát választotta elnöknek, ám óriásit lépett vissza a népszavazással. A leszbikus sztárműsorvezető egyébként augusztusban vette feleségül barátnőjét, a színésznő Portia de Rossit.(FH)