Az Endeavour űrsikló egyik űrhajósnője elveszítette a szerszámos táskáját az első űrszerelés közben magyar idő szerint szerdára virradó éjjel - írta a Független Hírügynökség.

Heide Stefanyshyn-Piper éppen csak belefogott volna a munkába, amikor a táska kicsúszott a kezéből, és elúszott a végtelen világűrbe. "Te, jóságos!" - kiáltotta az űrhajósnő, és tehetetlenül nézett az ellebegő táska után. Az amerikai űrkutatási hivatal élő televíziós adásban közvetítette az egészet.

Stefanyshyn-Piper az egyik napelemtábla forgatójának csuklóján kezdett dolgozni. A zsírzópisztolyból kenőanyag folyt ki a táskában lévő szerszámokra, ezt távolította el az űrhajósnő, és ekkor csúszott ki a táska a kezéből. Az űrhajósnő végül a szerelésen részt vevő társától, Steve Browntól kért kölcsön szerszámokat, és folytatták a munkát.

A táskás incedenstől eltekintve a szerelési munka a terv szerint folytatódott, és 8 perc híján 7 óra múltán szerencsésen ért véget. A táska pedig felkerül arra a listára, amelyet az amerikai űrhivatal vezet az űrállomás közelében elveszett tárgyakról. Ezek ugyanis veszélyesek lehetnek a következő űrrepülésekre.