Az új Guns N’ Roses album állítólag olyan sértÅ‘ Kínára nézve, hogy az illetékes hatóságok már be is tiltották. Ha pedig Axl Rose hosszasan érlelt műve mégiscsak megjelenne a kínai üzletekben, az album címadó dala, a Chinese Democracy biztosan hiányozni fog róla annak kényes szövege miatt. A tilalmat a Kínai Kommunista Párt lapjában a Global Times internetes kiadásában hétfÅ‘n megjelent kritika ihlette, amely szerint az új album igazi sértés Kínára nézve.
A kínai hatóságok hivatalosan mind a mai napig nem közölték, hogy az albumot betiltották volna, jóllehet a chinesedemocracy.com oldal Kínából valóban nem érhető el. Csin Kang (Qin Gang) külügyi szóvivő a BBC riporterének kérdésére is csak annyit válaszolt, hogy tudomása szerint az ilyen zenét nagyon sok ember nem szereti, mert túl zajos. Az albumon állítólag Mao Ce-tung kis vörös könyvecskéjéből is vannak idézetek, amelyek a számok visszafelé játszásakor hallhatók. A Reuters riportja szerint a Chinese Democracy azért sem jelenhet meg a világ legnépesebb országában, mert egy Kínában betiltott vallási mozgalmat is megemlít, és mert a kínaiakat vasököllel irányított szerencsétleneknek nevezi.
Az új album egyébként az interneten még Pekingből is elérhető, a számok néhány kattintással letölthetők. A kínai hatóságok szerint káros és éppen ezért betiltott felvételek gyakran még a kalózkiadványokat árusító boltokban és utcai árusoknál is beszerezhetők.(MTI)