Lil Wayne amerikai rapper nyolcszoros, a brit Coldplay együttes hétszeres jelölt a Grammy-díjakra. A klasszikus zenei kategóriákban idén nincs magyar kiválasztott.
A 51. Grammy-díjkiosztó jelöltjeit közép-európai idő szerint csütörtökre virradóra jelentették be Los Angelesben a Grammy-díjak történetében először óriási koncert keretében.

A Coldplayt Viva La Vida című sikeres lemezéért jelölték az év felvétele, az év albuma és az év dala kategóriában. Az év albuma díjért versenyben lesz a brit rockerekkel Lil Wayne The Carter III című albumával, és jelölték Ne-Yo rapper korongját is.
Többszörös jelölt a fiatalok között Adele, Jazmine Sullivan, a már befutottak közül Leona Lewis, Paul McCartney, Alicia Keys, Bruce Springsteen, a Metallica és Ne-Yo is több helyen esélyes.
A popénekesnők között Leona Lewis, Pink és Kate Perry az esélyes. A férfiak között a popkategóriában díjesélyes Kid Rock, John Mayer, Paul McCartney. A popegyüttesek között a Coldplay, az Eagles, a Maroon5 versenyez, míg az év vokális popalbuma díjra Sheryl Crow, az Eagles, Leona Lewis és James Taylor lemezét nevezték./br> A legjobb rock szólóteljesítmény díjazottja lehet Paul McCartney, Bruce Springsteen, John Mayer vagy Neil Young albuma, az együttesek között az AC/DC, a Coldplay, az Eagles és a Radiohead esélyes. A legjobb rockdal és rockalbum jelöltje a Coldplay lemeze.
A legjobb rhythm and blues énekesnők versenyében Alicia Keys, Beyoncé, a férfiak között Ne-Yo, Chris Brown és Usher lehet befutó. A rappereknél Lil Wayne mellett jelölt Jay-Z, Ludacris, Ne-Yo és Lupe Fiasco. A hosszú videofilmek díjára jelölték a Who együttes, Tom Petty, Rihanna egy-egy filmjét.

Összesen 110 kategóriában hirdettek több mint félezer jelöltet a 2007. október 1. és 2008. szeptember 30. között megjelent lemezek alapján. A díjakat 2009. február 8-án adják át. A jelöltek ismertetését kísérő koncerten fellépett többek között Céline Dion, Christiona Aguilera, John Mayer, aki B. B. Kinggel is énekelt duettet, valamint a Foo Fighters együttes. A Grammy eseményei szombaton a Grammy múzeumának megnyitásával folytatódnak.

Nézzen képeket a Grammy jelölőbulijáról!