Duffy és az amerikai a Kings of Leon lettek a szerda esti Brit Zenei Díjátadó (Brit Awards) legnagyobb nyertesei: az énekesnő három, míg a rockbanda két díjat vehetett át a londoni Earl's Court-ban rendezett gálán. Az Elbow lett a legjobb brit csapat, Paul Weller pedig a legjobb férfi előadó. A Coldplayt négy díjra jelölték, nagy meglepetésre azonban egyet sem kaptak meg. Kanye West kapta a legjobb nemzetközi férfi előadó Brit Zenei Díját, Katy Perry pedig a legjobb nemzetközi női előadó lett.

A jelenleg világkörüli turnén lévő Iron Maiden a legjobb brit élő produkció díját vehette át. A 24 éves Duffy könnyekkel küszködve vette át díjait - egyebek mellett a legjobb brit album és a legjobb brit női előadó díját. A "Rockferry" lett tavaly a legnagyobb példányszámban elkelt debütáló album világszerte. A Kings of Leon frontembere, Caleb Followill azt emelte ki köszönőbeszédében, hogy Európában és Ausztráliában sokkal sikeresebbek, mint szülőhazájukban, az Egyesült Államokban. Az amerikai rockbandáé lett a legjobb nemzetközi album és a legjobb nemzetközi zenekar díja.

A Girls Aloudé lett a legjobb brit dal díja a "The Promise"-ért. Az este tele volt meglepetés-fellépőkkel: élőben zenélt a Take That, a Girls Aloud, Duffy és a Kings of Leon is. Az idén életműdíjjal kitüntetett Pet Shop Boys pedig Lady Gagával és a The Killers énekesével együtt adták elő legnagyobb slágereik egyvelegét. Az idén botrány nélkül lezajlott gálát egyébként Kylie Minogue és két brit komikus vezette. (FH)