A gyerekeknek a szülőföldjükön a helyük, a családjuk mellett - figyelmeztetett szombati közleményében a Save the Children nevű alapítvány, annak kapcsán, hogy nyilvánosságra került: Madonna újabb gyermeket szeretne örökbe fogadni Malawiból. A brit szervezet egyben arra kérte a hírességeket, hogy mielőtt elvisznek egy gyermeket egy külföldi árvaházból, győződjenek meg róla, hogy valóban ez a legjobb lehetőség a kicsi számára - írta a Független Hírügynökség.

Madonna ügyvédje csütörtökön erősítette meg, hogy az ötvenéves énekesnő kitöltötte az újabb örökbefogadáshoz szükséges hivatalos papírokat. Az amerikai sztárnak már van egy Malawiból adoptált fia, David Banda, akinek örökbefogadási eljárása tavaly fejeződött be. Madonna azután vitte magával David Bandát, hogy a fiú anyja belehalt a szülésbe, apja pedig egy árvaházba adta gyerekét. Az énekesnőnek van két saját gyermeke is: Lourdes nevű kislányának a sztár volt személyi edzője, míg Rocco nevű kisfiának az énekesnő volt férje, Guy Ritchie az apja.

"Egy gyermek számára a családja és a saját közössége jelenti a legjobb helyet" - reagált az újabb örökbefogadás hírére a Save the Chidren. A szervezet szóvivője, Dominic Nutt szerint a legtöbb, árvaházban élő gyermeknek még él valamelyik szülője, vagy olyan rokona, aki gondját viselhetné. Mint mondta, a nemzetközi örökbefogadást csak akkor lenne szabad fontolóra venni, ha minden más lehetőség kizárt arra, hogy a gyermek a szülőföldjén nőhessen fel.

A szóvivő arra is figyelmeztetett, hogy ezek az adoptálások inkább csak rontanak a problémákon, ahelyett, hogy megoldanák azokat, ráadásul a sztárkörökben egyre divatosabb gyakorlat egyre nagyobb üzletet jelent a "gátlástalan adoptációs ügynökségeknek". "Ha a hírességek valóban segíteni szeretnének a szegény országok gyermekein, akkor inkább a Save the Childrenhez hasonló alapítványokat kellene támogatniuk, amelyek úgy dolgoznak a gyerekek életminőségének javításán, hogy közben a kicsik szülőföldjükön és saját közösségükben maradhatnak" - fogalmazott Dominic Nutt.