Egy Sydney városában található könyvtárban ausztrál kutatók rábukkantak egy listára, amelyen 801, Oskar Schindler német gyáriparos által megmentett zsidó neve található - közölte hétfőn a könyvtár egyik társkurátora.

Schindler a második világháború alatt több mint ezer zsidót mentett meg a biztos haláltól. Történetét egy 1982-ben megjelent regényből, és az abból készített Oscar-díjas filmből ismerhette meg a világ. Schindler egyik listáját a New South Wales állami könyvtárban találták meg, a Thomas Keneally ausztrál író kéziratait és kutatási anyagait tartalmazó dobozokban. A 13 oldalas lista az eredeti indigós másolata, és a második világháború végnapjaiban, 1945 április 18-án gépelték le, sietve - közölte a társkurátor. A listán 801 megmentett zsidó neve van. Olwen Pryke társkurátor elmondta, hogy a könyvtárnak fogalma sem volt arról, hogy milyen történelmi jelentőségű dokumentum van a Keneally anyagait tartalmazó hat dobozban, amelyeket 1996-ban vettek meg egy kéziratgyűjtőtől. Keneally a "Schindler bárkája" című regényének megírása után kutatási anyagait és kéziratait egy gyűjtőnek adta.

Az ausztrál író a 801 nevet tartalmazó listát a lengyel származású Leopold Pfefferbergtől kapta, aki a 173-as számú zsidó munkásként szerepel a listán. A Schindler segítségével megmenekült Pfefferberg 1980-ban adta át a listát, amikor rábeszélte az írót, hogy írja meg megmentője történetét.

"Ez volt az egyetlen alkalom az életemben, hogy valaki odajött hozzám, hogy van egy nagyszerű története és meg is csináltam azt" - mondta el Keneally a Sydney Morning Herald című ausztrál lapnak nyilatkozva.

A listát, és a regény egy kéziratát keddtől állítják ki a könyvtárban - írta a Független Hírügynökség.