Peter Falk feleségét nevezte ki a színész gyámjának egy amerikai bíróság - közölték Los Angeles-i bírósági források kedden. A világhírű tévésorozat, a Columbo egykori főszereplője előrehaladott Alzheimer-kórban szenved, amitől időnként súlyos elmezavar tör ki rajta. Állapota 2007 végén fordult rosszabbra, amikor operációkon esett át, és az orvosok feltételezése szerint az altatás, esetleg valamilyen, a beavatkozással kapcsolatos szövődmény súlyosbította az alapbetegség tüneteit.

A Los Angeles-i bírósági döntés előzményeként Peter Falk 38 esztendős, egyik fogadott lánya, Catherine akarta megszerezni apja gyámsági jogát, és ezzel pénzügyei felügyeletét. A bíróság előtt azonban bebizonyosodott, hogy Catherine Falk mind nevelőapjával, mind annak feleségével rossz viszonyban volt, és mivel a családi barátok is a jelenlegi nej mellett tanúskodtak, a nőnek vissza kellett vonnia a kérelmet.

Aviva Bobb bíró a 45 perces meghallgatás után úgy döntött, hogy a feleség, a 32 éves Shera Falk legyen a teljes jogú gyám, Catherine Falk pedig minden hónapban egyszer meglátogathatja apját annak Beverly Hills-i otthonában. A bírósági meghallgatáson az orvosszakértő azt mondta, hogy Peter Falk már az őt híressé tevő hadnagyra sem emlékszik. "Elszomorított, hogy már azt sem tudja, ki volt Columbo" - mondta Stephen Read.

Az 1927-ben született Peter Falk a Pester Lloyd nevű szabadelvű magyar újság néhai főszerkesztőjének, Falk Miksának a dédunokája. Édesapja, a magyar származású Michael Falk egy ruhakereskedés és vegyesbolt tulajdonosa volt. Édesanyja, az orosz származású Madeleine könyvelőként és beszerzési menedzserként dolgozott. Peter hároméves volt, amikor egy rosszindulatú daganat miatt eltávolították a jobb szemét. Kivehető üvegszemet kapott, mellyel időnként tréfálkozott.

A Columbo 1968-ban kezdődött "A recept: gyilkosság" című epizóddal. A folytatás csak 3 év múlva következett, mivel a színész habozott, hogy elvállalja-e a sorozatot. Az 1971-ben sugárzott második részt - Váltságdíj egy halottért - a magyar közönség moziban láthatta először. Ezzel az epizóddal indult igazán a Columbo-sorozat, amely nemcsak az Egyesült Államokban, hanem az egész világon rendkívül népszerű lett. Columbo megformálásáért Peter Falkot tízszer jelölték Emmy-díjra (ötször nyert), és kilencszer Golden Globe-ra (egyszer nyert). (FH)