Az elmúlt hetekben ugyanis újabb kölykök és fiókák jöttek a világra a Fővárosi Állat- és Növénykertben – derült ki a hivatalos sajtóközleményből. A népszerű gyűrűsfarkú makiknál június 25-én született kölyök. Az apróság most még főként az anyja hasán csimpaszkodik, így némi szerencse is kell ahhoz, hogy sikerrel megpillanthassuk. Az eredetileg Madagaszkáron őshonos gyűrűsfarkú makik budapesti csapata egyébként öt felnőtt állatból, két hímből és három nőstényből áll. A nemrégiben született kölyök anyja az ötéves, budapesti születésű Gumus nevű nőstény. Az apa jelenleg kilencéves és egy hollandiai állatkertből került először Jászberénybe, aztán pedig Budapestre, ahol – előtörténete nyomán – a Lehel nevet kapta a gondozóktól. A kicsinek még nincs neve, hiszen mostanáig a nemét sem sikerült megállapítani.

A Szavannakifutó térségében, egy külön férőhelyen bemutatásra kerülő rókamangusztáknál három kölyök is született. A kicsik június 8-án jöttek a világra, de mostanra érték el azt a kort, hogy a nagyközönség is megpillanthatja őket. A kicsik nemét egyelőre még nem állapították meg. Kicsinye van a törpezebuknak is. A háziasított szarvasmarhával közeli rokonságban álló, ám ázsiai eredetű, a hátukon jellegzetes zsírpúpot viselő patások sokáig a tevék mellett laktak, majd átkerültek a nemrégiben megnyílt Mérgesház szomszédságába.

Nemcsak az emlősöknél, hanem az állatkert madarai körében is volt szaporulat a közelmúltban. A ritka, kipusztulás szélén álló tarvarjaknál összesen tizenhárom fióka kelt ki az elmúlt hetekben. A fiókák kikelése annál inkább örvendetes, mivel a középkorban még Európában is előfordult, mára azonban csupán néhány elszigetelt, közel-keleti és észak-afrikai élőhelyre visszaszorult madárfajt a természetvédelmi szakemberek kritikusan veszélyeztetettnek minősítik.