12 órás, azaz félnapos képernyő-elsötétítéssel büntette az RTL Klubot egy a március elején sugárzott műsor miatt az Országos Rádió és Televízió Testület. A médiahatóság június 30-i döntésében azt kifogásolta, hogy az adásban szexualitással kapcsolatos utalások – 12 éves lányát és annak barátnőjét megerőszakolta a nevelőapa -, illetve erőszakos megnyilvánulások voltak, így azokat nem megfelelő időben és jelzéssel adták le. Az RTL Klub túlzónak tartja a büntetést, és bírósághoz fordul.

Az ORTT a március 2-án vetített Mónika show, illetve a műsor előzetesei miatt marasztalta el a csatornát. A testület azt kifogásolta, hogy az adás pedofíliával foglalkozó első részében többször került szóba a szexualitás olyan módon, hogy az károsan befolyásolja a kiskorúak fejlődését. A második részben két nő veszett össze egymással egy férfi miatt. Ebben az esetben az erőszakos jelenetek, erőszakos konfliktuskezelés, illetve trágár kifejezések miatt emelt szót az ORTT.

A testület határozata szerint a 12 éven aluliakra vonatkozó jelzés helyett a 16-os karikát kellett volna kitenni a képernyőre, ennek megfelelően a délután sugárzott show-t későbbi időpontban - este kilenc óra és hajnali öt között - lehetett volna csak sugározni. A műsorszolgáltató a határozat kézhezvételét követő második hétfőn, déli 12 órától köteles a döntést végrehajtani.

RTL Klub túlzónak tartja a szankciót, és bírósághoz fordul. Rényi Ádám, a csatorna kommunikációs igazgatója megdöbbentőnek nevezte, hogy pont azon a napon hozta meg az ORTT ezt a határozatot, amelyen módosították az RTL Klubbal kötött műsorszolgáltatói szerződést, mégpedig úgy, hogy felfüggesztés helyett pénzbírságot lehessen kiszabni. Rényi Ádám elmondta: eddig kétórás volt a leghosszabb, rájuk kiszabott elsötétítés, ennek hatszorosa a mostani, amivel nem értenek egyet. (FH)