Továbbra is életveszélyes, de stabil az állapota Felipe Massának, a Ferrari brazil pilótájának - mondta az Állami Egészségügyi Központ (ÁEK) orvos-igazgatója vasárnap délben újságíróknak. Bazsó Péter szerint a reggeli CT-vizsgálat eredménye megnyugtató volt, a versenyzőt azonban továbbra is altatják, mert ilyenkor - körülbelül 48 órán át - az altatásban van a legnagyobb biztonságban a sérült. Még nem tudni, hogy lehet-e a baleset után maradandó sérülése, illetve azt, hogy mennyi időre van szükség a felépüléséhez - közölte az ÁEK orvos-igazgatója.

A szombati műtét óta az intenzív osztályon van altatásban Felipe Massa - mondta vasárnap délben Bazsó Péter. Egész éjjel stabil volt az állapota. A reggeli kontroll CT-vizsgálatok eredménye is megnyugtató volt: a koponyasérülés és az agyzúzódás utáni "elvárható állapotot igazolták" - fogalmazott.

Bazsó Péter elmondta, hogy ilyen sérülések után a beteg akkor van a legnagyobb biztonságban, ha körülbelül 48 órán keresztül altatják. Az orvosok azonban az eredmények alapján mégis úgy döntöttek, hogy családja megérkezésekor átmenetileg felébresztik Felipe Massát: egyrészt, hogy beszélni tudjon velük, másrészt pedig azért, hogy a szakemberek is tudják, milyen állapotban van. Ezután újra elaltatták, de időről-időre ideiglenesen ismét felébresztik majd - tette hozzá a szakember.

Az orvos-igazgató elmondta azt is, hogy a brazil versenyző továbbra is életveszélyes, de stabil állapotban van, újabb beavatkozásra most nincs szükség nála. Bazsó Péter szerint korai lenne válaszolni arra, hogy lehetnek-e maradandó sérülései, ahogyan arra is, mennyi ideig tarthat a felépülése. Most az életveszélyes állapoton kell túljutnia - magyarázta.

Felipe Massa a Magyar Nagydíj szombati időmérő edzésén szenvedett balesetet: az előtte haladó Rubens Barrichello autójának egy levált alkatrésze fejbe találta a Ferrarival száguldó pilótát. Felipe Massa ezután fékezés nélkül belerohant a gumifalba. A mogyoródi pályáról mentőhelikopterrel szállították az Állami Egészségügyi Központba, eszméletlen állapotban. Kétfajta sérülése is volt: a koponyát ért ütés miatt nyílt koponyacsonttörése és agyzúzódása lett, illetve a hirtelen lassulás következtében is szenvedett sérüléseket. A szakemberek megműtötték és eltávolították a törött csontokat, majd az operáció után intenzív osztályra került.