Önkéntes száműzetésbe vonul egy skóciai szigetre egy üzletember, aki így akar leszokni dohányzásról. A férfi több mint 40 éve szokott rá a cigarettára, és az utóbbi időben napi 30 szálat szívott el. Ezért egész augusztust a lakatlan szigeten akarja tölteni, cigaretták nélkül, több mint 100 könyv és birkák társaságában.

Az 56 éves üzletember, Geoff Spice a Skócia észak-nyugati partjainál fekvő Külső-Hebridák nevű szigetcsoporthoz tartozó "Sgarabhaigh" nevű szigetre akar vonulni. Célja, hogy az ottani magányban megváljon káros szenvedélyétől. Az önkéntes száműzetésbe vonuló férfi kempingezni fog, mivel a szigeten csupán három romos kunyhó áll, amelyeket egykoron pásztorok használtak. Geoff Spice, elmondása szerint 120 könyvet visz magával, hogy azokkal enyhítsen az egyedülléten.

A korábban egy kereskedelmi bank, a londoni NM Rotschild munkatársaként dolgozó férfi négy hetet szándékozik a szigeten tölteni, ahol sem elektromos áram, sem vezetékes víz nincsen. A szigeten csupán a terület tulajdonosa, Dave Hill birkái élnek. A birtok gazdája egyébként minden jót kívánt a dohányos férfinak a "kalandjához".

Az önkéntes száműzetésbe vonult férfi 13 évesen, 43 éve szokott rá a cigarettára. A szigetre egy csónakkal utazik, és mivel szombaton a kedvezőtlen időjárási viszonyok megakadályozták ebben, reményei szerint vasárnap sikerül majd partra szállnia. Elmondása szerint, mielőtt beszáll majd a csónakba, egy utolsó cigarettát még elszív, a dobozban maradt többi szálat pedig a feleségének adja. (FH)