Ian Halperin, több híresség életrajzi könyvének szerzője az énekes halála után számos embert kikérdezett, hogy fényt derítsen arra, mit is csinált Michael Jackson élete utolsó óráiban. A meglehetősen feldúlt híresség éjfélkor állítólag le akarta mondani a londoni koncertsorozatot, és azt követelte, hogy hívják fel édesapját, mivel egyedül benne bízik. Miután Joe Jacksont nem sikerült elérni, az énekes megkérte Conrad Murray-t, hogy adjon be neki egy intravénás altatót. Ian Halperin úgy véli, hogy Michael Jackson talán még ma is élne, ha azon a végzetes napon sikerült volna beszélnie apjával - írja a DailyMail. Halperin információi szerint Jackson június 24-én körülbelül délben kelt fel, majd Demerolt és Lidokaint adott be magának.

Húsz perccel három óra előtt kijött a szobájából, de még mindig pizsamában volt. Egy és négy óra között háromszor keresték telefonon, de nem volt hajlandó odamenni a készülékhez. Délután kisebbik fiával kellett volna próbálnia, de lemondta. Délután fél ötkor becsukták az énekes szobájának ajtaját, és senki nem tudja megmondani, hogy pontosan mi történt az ezt követő hat órában. Húsz perccel tizenegy előtt zene szűrődött ki, majd újra kinyitották az ajtót. Az énekes továbbra is meglehetősen mogorvának tűnt, és ismét felvette pizsamáját és a kissé kopott papucsát. "Klasszikus zenét hallgatott pár órán keresztül, majd hirtelen Gipsy Kingsre váltott, ami meglehetősen furcsa volt" - nyilatkozta Halperin egyik forrása.

Röviddel egy után állítólag felhívta az egyik embere, akivel csúnyán összeveszett. Michael állítólag ekkor azt mondta, hogy lefújja a koncertsorozatot. Hozzátette, hogy a tanácsadói nem igazán törődnek vele. Ezután kérte, hogy hívják fel az édesapját, akit állítólag a biztonsági őrök mindig elzavartak, amikor meg akarta őt látogatni. Halperin szerint egyesek attól tartottak, hogy a férfi hatására Jackson lemondja a londoni koncertsorozatot. Az énekes ezután verseket kezdett el írni, majd az ágyán ülve sírt, miközben a Bibliát olvasta. Röviddel kettő előtt bement az orvos szobájába, Murray pedig Propofolt adott az alvási problémákkal küzdő hírességnek. Jackson hajnali kettőkor még beszélt az egyik emberével, akinek a következőket mondta. "Ne aggódjon miattam. Aludni megyek." Huszonöt perccel később Murray, akit egyébként emberöléssel gyanúsítanak, elhagyta a szobát. Az énekesnek valamivel később leállt a szíve.