Vasárnap óta áll a Húsvét-sziget egyetlen repülőtere, amelyet helyiek egy csoportja foglalt el, akik korlátozni szeretnék a szigetre érkező turisták számát - közölték hétfőn helyi tisztségviselők. A négyezer lelkes, Chiléhez tartozó csendes-óceáni szigetet évente ötvenezer kiránduló látogatja meg, hogy megnézzék híres kőszobrait.

A nagyjából húsz helyi tüntető vasárnap rontott be a repülőtérre, azt követelve, hogy a hatóságok maximalizálják szigetre érkező turisták számát, akik véleményük szerint "szemetet és bűnözést" hoznak magukkal. A reptérfoglalók azt szeretnék, hogy minden turistát regisztráljanak a szigetre lépéskor, és korlátozzák, mennyi ideig maradhatnak.


"A repülőteret elfoglalták" - közölte a Húsvét-sziget egyetlen városa, Hanga Roa polgármestere egy chilei rádiónak nyilatkozva. A LAN chilei nemzeti légitársaság tisztségviselői közölték, hogy vasárnap óta felfüggesztették az összes repülőjáratot a szigetről és a szigetre. Az eset több mint hatszáz utast érint.

A szóvivőik szerint a sziget összes lakóját képviselő csoport tagjai egy bizottságot is létre akarnak hozni, amelynek feladata megállítani a szigeten letelepedni vágyó külföldiek és chileiek bevándorlását.

Hanga Roa polgármestere, arra a kérdésre válaszolva, hogy milyen hatással lesz a sziget turizmusra épülő gazdaságára a turisták számának csökkentése, közölte, hogy ugyanilyen fontos figyelembe venni a túl sok turista okozta károk hatásait is.(FH)