Egynapos házasságokat lehet kötni Amszterdamban szeptember 12-én egy világhírű műemléképületben - jelentette a De Telegraaf című holland napilap szerdán.

A holland főváros körül a XIX. század végén és a XX. század elején létesített katonai védvonalhoz tartozó - az ENSZ világörökségének is részét képező - Diemendam erődben bármilyen pár egynapos hűséget fogadhat egymásnak, ha időben feliratkozik a házasulandók listájára. Előkészületeket nem kell tenniük, mindent az erre szakosodott szervezet, a Wed and Walk intéz a ruhától és jegygyűrűtől kezdve a zenén át az esküvői szertartás egyéb kellékeiig - igaz, az érdeklődőknek mindezért 50 eurót fizetniük kell.

A szabályosan lebonyolított házasságkötés csak egy napig érvényes, éjfél után a párok ismét függetlenné válnak. Az akcióval az amszterdami városvédelmi szervezet, a Stadsherstel a jövő hónapban tartandó műemlékvédelmi napokat kívánja népszerűsíteni. A több mint ötven éve működő cég az elmúlt fél évszázadban már 500 műemléképületet újított fel a város körzetében.

Az egynapos házasságra mindazonáltal nem ez az egyetlen lehetőség Hollandiában. Mint a Wed and Walk honlapjáró kiderül, a következő hónapokban más helyszíneken is szerveznek hasonló rendezvényt, sőt karácsonykor kivételesen hatnapos házasságkötésre is sor kerülhet.