Egyelőre megtiltotta az utrechti családjogi bíróság egy 13 éves holland lánynak, hogy egyedül körbevitorlázza a Földet, és ebben a kérdésben két hónapra megvonta az engedékeny szülők döntési jogát - írta az MTI.

Laura Dekker ügye úgy került a bíróság elé, hogy a család előzőleg a lány iskolájával, majd egyenesen az oktatási tárcával került viszályba. Laura vállalkozását szülei támogatják, és kérték, hogy lányukat 2011 szeptemberéig mentsék fel az iskolalátogatási kötelezettség alól. Ezt az iskola megtagadta, és az oktatásügyi államtitkár is arra az álláspontra helyezkedett, hogy a tankötelezettséget nem szabad ilyen mértékben figyelmen kívül hagyni.

A bíróság pénteken úgy döntött, két hónapig a lány semmiképpen nem indulhat el, aztán majd újra megvizsgálják, elég fejlett-e ahhoz, hogy a veszélyes útra vállalkozzon. Laura zsenge kora ellenére már tapasztalt vitorlázó, és fejébe vette, hogy megdönti a kaliforniai Zac Sunderland júliusban felállított világrekordját.

A 17 éves amerikai fiú 400 nap alatt körbevitorlázta a földgolyót, és ezzel most ő a legfiatalabb a világon, aki ezzel a teljesítménnyel büszkélkedhet. Mint kiderült, a lányt már holland és brit hatóságok is feltartóztatták korábban, amiért egy szál magában vitorlázott a tengeren. Idén májusban Lowestoft kelet-angliai kikötői településen gyermekotthonba zárták, apjának kellett onnan kihoznia. Az apa akkor is megengedte, hogy a lány Angliából egyedül hazavitorlázzon Guppy nevű, 8,3 méter hosszú jachtjukon.

Laura apja a pénteki ítélethirdetés előtt kilátásba helyezte, hogy ha nem engedik vitorlázni a lányt, akkor kivándorolnak Új-Zélandra. A most elrendelt két hónapos várakozási időben rejlő halvány esély azonban talán meggondolásra készteti a családot, már csak azért is, mert - miként a Volkskrant című holland lap írta - az új-zélandi hatóságok közölték: Laura náluk sem szelhetné egyedül a tenger habjait. Laura Dekkernek egyébiránt van új-zélandi állampolgársága, mert történetesen ott született, szüleinek világkörüli utazása alatt - egy jacht fedélzetén.