A 21 éves Beatrix hercegnő - András yorki hercegnek, az uralkodó másodszülött fiának és a tőle már régen elvált Sarah Fergusonnak a nagyobbik lánya - tavaly szeptemberben vakációzott Budapesten. A Daily Mail értesülése szerint a magyar hatóságok - az egyéb tartozásai miatt már bírósági eljárással is fenyegetett Fergie számára kínos módon - a brit külügyminisztériumnak küldték az ezer fontot valamivel meghaladó (több mint 300 ezer forintos) számlát. A lap értesülése szerint a magyar hatóságok által benyújtott számla több mint felét annak a rendőrségi kíséretnek a költségei teszik ki, amelyet a hercegnőnek biztosítottak a repülőtérről a városközpontba vezető úton. A fennmaradó rész a hercegnő által igénybe vett repülőtéri VIP-váró díja.

Az alattvalók körében csak Beaként emlegetett ifjú Beatrix hercegnő világkörüli utazást tett 2007-2008-ban, egyetemi tanulmányai megkezdése előtt, és csak a napi 24 órás Scotland Yard-őrizet becslések szerint 250 ezer fontjába került a brit adófizetőknek - írta a Mail. A lap szerint "nem világos", hogy a Scotland Yard-testőrök helyett miért a magyar rendőrség biztosított kíséretet Beatrixnak Budapesten. Lehetséges, hogy az udvar hozta ezt döntést az adófizetők pénzének kímélése végett, miután egyre több bírálat éri a királyi család világjáró tagjainak hatalmas őrzési költségeit - áll a cikkben. A Buckingham-palota csak annyit közölt: Beatrix hercegnő ez idő szerint nem lát el hivatalos feladatokat a királyi család nevében, budapesti látogatása magánjellegű volt, amelyre közpénzekből nem költöttek.

Beatrix édesanyjának, Sarah Fergusonnak más tartozásokkal is problémái támadtak. A múlt héten került nyilvánosságra, hogy "Fergie" ellen egy könyvelőcég, egy ügyvédi iroda és egy fotóügynökség is keresetet nyújtott be összesen több mint 20 ezer font kifizetetlen számla miatt. A yorki hercegnői címét továbbra is viselő Sarah Ferguson szóvivője közölte, hogy a hercegnő pénzügyeivel nincs semmi baj, és a tartozásokat már kiegyenlítették. (MTI)