Kétségessé vált, hogy Sir Elton John örökbe fogadhat-e egy ukrán kisgyermeket, mivel kiderült, hogy az ukrajnai törvények meleg pároknak ezt nem teszik lehetővé - írta az MTI. A pop-rock egyik legnagyobb világsztárja és partnere, David Furnish brit-kanadai filmproducer a minap együtt tett látogatást egy kelet-ukrajnai gyermekotthonban, ahol egy 14 hónapos kisfiú, Lev azonnal belopta magát a veterán zenész szívébe.

Lev egy olyan intézményben él, ahol HIV-fertőzött gyermekeket gondoznak, illetve olyanokat, akiknek szülei AIDS-ben szenvednek. A 46 éves Furnish mindig is vágyott arra, hogy örökbe fogadjanak egy kisgyermeket. A 62 éves Sir Elton azonban eddig nemigen hajlott erre, azzal az indokkal, hogy az ő életvitele, az állandó turnék miatt a gyermekkel szemben "nem lenne fair", ha ilyesmire vállalkoznának. Az ukrajnai látogatás azonban megváltoztatta álláspontját. Sir Elton nyíltan ki is jelentette: meggondolta magát, és nagyon szeretné a kisfiút örökbe fogadni.

A The Sun hétfői beszámolója szerint azonban Lev örökbefogadásának alapvető akadálya, hogy az ukrán előírások tiltják gyermekek örökbeadását homoszexuális pároknak. Mindemellett a helyi törvények alapján Elton John és partnere túl idős is ehhez, mivel a korkülönbség a nevelőszülő és a gyermek között nem lehet több 45 évnél. Ráadásul ha Viktor Juscsenko ukrán elnök kivételes eljárással lehetővé is tenné Lev örökbe adását az énekesnek és párjának, akkor Sir Eltonnak és David Furnishnek a kisfiú testvérét is magához kellene vennie, mivel az ukrán jogszabályok alapján testvéreket csak együtt lehet örökbe fogadni.

A brit lap beszámolója szerint emellett ha Elton Johnnak valahogy mégis sikerül kieszközölnie az örökbefogadást, akkor az ukrán előírások szerint a gyermek nevét is meg kellene változtatni. A kisfiú vagy Lev Eltonovics John, vagy - a világsztár eredeti nevét alapul véve - Lev Reginaldovics Dwight néven kaphatna útlevelet.

Elton John 2005 decemberében kelt egybe partnerével, élve azzal a nem sokkal korábban megteremtett brit törvényi lehetőséggel, amelynek alapján a homoszexuális párok polgári esküvő keretében bejegyzett élettársi kapcsolatot köthetnek egymással. A kapcsolatukat ily módon hivatalossá tévő azonos nemű párokat a brit jogszabály - a házastársakhoz hasonlóan - egymás hozzátartozóinak ismeri el.