A Viva la vida című számuk dallama miatti jogvitát peren kívül rendezi a brit Coldplay zenekar Joe Satrianival. A gitáros még 2008 decemberében nyújtott be panaszt a Los Angeles-i bíróságra az énekes Chris Martin, zenésztársai, valamint lemezkiadójuk ellen. Szerinte ugyanis a négy évvel későbbi Coldplay-slágerhez az ő 2004-es If I could fly című számának dallamát használták fel, a szerzemény a gitáros Is There Love in Space? című albumának része.

Satriani a szerzői jogok megsértése miatt arra kérte a bírói testületet, hogy ő maga határozhassa meg, mekkora összeg illeti meg, vagy pedig rendeljék el a dal betiltását. A városi bíróság a héten elutasította Satriani panaszát; a bíró feltétele az volt, hogy a felek peren kívül egyezzenek meg. A megegyezés során a kárpótlás mikéntjéről fognak tárgyalni.

A Coldplay még decemberben nyilatkozatban reagált Satriani plágiumvádjára. A tagok akkor azt hangsúlyozták: ha van is hasonlóság a két szám zenéjében, az teljes egészében a véletlen műve lehet, a Viva la Vida című dalnak nem Satriani a szerzője, s nem is gyakorolt semmiféle hatást rá.(MTI)