Szomorúak a lipcsei állatkert vezetői, gondozói és látogatói, mert kihullott a bundája a három andoki medvének. Dolores, Bianca és Lolita minden előzetes jel nélkül, hirtelen és nagyon gyorsan veszítette el a bundáját, és csak a fejükön maradt meg a szőrzet.

Az állatkert orvosai, illetve szakértők szerint nem stressz vagy az időjárás okozta a medvék kopaszodását, hanem valamilyen genetikai rendellenesség, amely most fejtette ki a hatást. Az állatkert vezetői felvették a kapcsolatot más állatkertekkel,ahol andoki medvék élnek, de egyik helyen sem tapasztaltak kopaszodást a nőstény medvéknél. A lipcsei park állatorvosai szerint Dolores, Bianca és Lolita bundája többé nem fog visszanőni, ami azért is gond, mert a medvék így fáznak, nyáron pedig gyorsan leéghet a bőrük, vagyis mostantól védeni kell őket valahogy.

Az andoki, vagy pápaszemes medve (Tremarctos ornatus) Dél-Amerika északnyugati csücskének hegyvidékein él, és különösen veszélyeztetett faj, amely Dél-Amerika egyetlen őshonos medvéje. Becslések szerint legkevesebb 2400, maximum 20 ezer andoki medve élhet a vadonban. (FH)