Ismét gyermekáldás volt a Nyugat-Afrikában őshonos, a páviánok rokonsági körébe tartozó mandrilloknál - derült ki a Fővárosi Állat- és Növénykert sajtóközleményéből. A színes ábrázatukról ismert állatok csapatában október 5-én látott napvilágot a legújabb kölyök. Mostanra már elég nagy ahhoz, hogy kis szerencsével a látogatók is megpillanthassák, ám ebben a látványban leginkább csak azok részesülhetnek, akik kellő időt szánnak arra, hogy a mandrillok csapatát alaposan szemrevételezzék. A kicsi ugyanis ideje nagy részében az anyja hasa alatt, annak szőrébe csimpaszkodva viteti magát. Az anyaállat eközben annyira félti és óvja, hogy gyakran csak a kicsi kapaszkodó, az anyát átölelő végtagjai látszanak. Éppen ezért eddig a gondozóknak sem sikerült kétséget kizáróan megállapítaniuk, hogy a kicsi milyen nemű, ezért aztán eddig nevet sem kapott.

A most született kölykön kívül összesen hét mandrill lakik a három oldalról vízzel körbevett kifutóban. A tízéves, hamburgi születésű, Maboa nevű vezérhím mellett három felnőtt nőstényből, valamint három fiatal, tavalyelőtt, illetve tavaly világra jött kölyökből áll a csapat. Az egyelőre még névtelen apróságnak egyébként a hétesztendős, Budapesten született Zsaklin az anyja.

A Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) által kidolgozott, a fajok veszélyeztetettségének mértékét kifejező kategóriarendszer szerint sebezhetőnek minősített mandrillokkal az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) az 1990-es évek derekán kezdett el komolyan foglalkozni. Először a faj európai állatkerti törzskönyvének felállítására és megindítására kérték fel a Fővárosi Állat- és Növénykertet, majd a mandrillok megmentését szolgáló állatkerti tenyészprogram beindításakor a program irányítására is.