Nem kívánatossá vált az amerikai hip-hop és R&B énekes, Akon Sri Lankán - írta a független Hírügynökség. Akon nem kapott beutazási engedélyt a szigetországba, miután buddhista szerzetesek és csaknem 12 ezer tiltakozó a Facebookon a kultúrájuk és vallásuk elleni támadásnak minősítette az énekes egyik videó-klipjét.

A "Sexy Bitch" című sikerdal interneten megjelent klipjén, amit a spanyolországi üdülőszigeten, Ibizában vettek fel, bikinis lányok táncolnak egy Buddha-szobor körül. A klip nagy felháborodást keltett Sri Lankán, és buddhista szerzetesek arra kérték a kormányt, hogy tiltsa be az énekes április 24-re tervezett koncertjét az országban. A külügyminisztérium azt közölte, hogy Akon nem kért még vízumot, de a kormány ettől függetlenül úgy döntött, hogy nem fog beutazási engedélyt adni neki. Helyi jelentések szerint a 25 ezer rúpiába - átszámítva 43 ezer forintba - kerülő jegyeket már eladták mind egy szálig.

Az Akon-ellenes tiltakozók időközben létrehoztak a Facebookon egy csoportot "Gyűlöljük Akont" néven, azzal a jelmondattal, hogy Állítsátok meg a vallásunk megsértését, mentsük meg a buddhizmust!" Hat évvel ezelőtt a Sri Lankai rendőrség már fellépett olyan elegáns bárok és éttermek ellen, amelyek valamilyen módon Buddhát használták fel vendégcsalogatónak. A hatóságok megtiltották azt is, hogy Buddha-formájú gyertyákat árusítsanak az országban.