A túlságosan magamutogató nők házasságon kívüli szexre ösztönöznek, amelyek még több földrengést váltanak ki Iránban - mondta egy vezető vallási vezető híveinek a tegnapi imán. A teheráni nők a legkevésbé engedelmesek.

"Sok nő, akik helytelenül öltözködnek...tévútra vezetik a fiatalokat, bemocskolják szüzességüket, házasságon kívüli szexre bátorítanak társadalmunkban, amelyek gyarapítják a földrengéseket" - idézte az Aftab-e Jazd című lap Kazem Sedighi ajatollahot, aki a pénteki nagyimán beszélt híveinek. "A csapások a nép cselekedeteinek eredménye" - mondta hozzátéve: "A veszélyek kivédésére nincs más út, mint igazodni az Iszlámhoz".

Iránban is szabályok vonatkoznak a nők öltözködésére, például nyilvános helyen fejkendőben lehet csak mutatkozni, és a test vonalait palástoló ruhában. A szabályszegők büntetésre számíthatnak. Ám ez nem akadályozza meg a városi, különösen a teheráni nőket, hogy feszes kabátban, vékony fejkendővel, szép sminkkel jelenjenek meg az utcán.

Iránban gyakoriak a földrengések. Az utóbbi évek legsúlyosabb katasztrófája 2003 decemberében történt, amikor 31 ezer ember vesztette életét Bam városában és környékén. (FH)