Azt állította csütörtökön egy barcelonai kórház, hogy elvégezte a világ első teljes arcátültetését - írta a Független Hírügynökség. A katalán főváros Vall d'Hebron nevű kórházának bejelentése szerint márciusban volt a műtét, és a beteg egy férfi volt, aki öt évvel ezelőtti balesete óta nem tudott normálisan nyelni, lélegezni és beszélni.Eddig 11 arcátültetéses műtét volt világszerte, a barcelonai kórház szerint azonban ezek részleges transzplantációk voltak, az övék viszont teljes. A bejelentésük szerint a 22 órás operáció során a fiatal férfi új arcizmokat, bőrt, orrot, ajkakat, fogakat, szájpadlást és arccsontozatot kapott.

Joan Pere Barret a műtétet végző orvoscsoport vezetője azt mondta csütörtöki sajtókonferenciáján, hogy március 20-án végezte el a 30 fős csoport a műtétet, amelynek során nagyjából ugyanolyan arcot kapott a beteg, mint amilyen volt neki a balesete előtt. Az Barret nem árulta el, hogy miféle balesetben sérült meg a páciens arca. Az orvoscsoport vezetője szerint az új arc nem hasonlít az ismeretlen donor eredeti vonásaihoz.

"Látta magát egy tükörben, mert ő kért egyet, miután a pszichológusok azt mondták, hogy felkészült már erre. Mindez egy héttel a műtét után történt, és a beteg nagyon jól reagált a látottakra. Nyugodt volt és elégedett" - mondta Joan Pere Barret. Az első sikeres arcátültetést Franciaországban végezték 2005-ben egy 38 éves nőn, aki saját kutyája támadott meg.

Azóta Kínában, az Egyesült Államokban és Spanyolországban volt arc-transzplantációs műtét, az ibériai országban, 2009 augusztusában. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) listáján egyébként a spanyol egészségügyi rendszer a hetedik legjobb a világon.