Kifogynak a fokvárosi boltok azokból a füldugókból, amelyekkel a dél-afrikai labdarúgó világbajnokság jelképévé vált műanyag duda, a vuvuzela hangjától védik magukat az emberek. A dél-afrikai szurkolók kedvenc zajkeltő eszköze egyes vizsgálatok szerint jóval hangosabb a még egészségesnek tartott zajszintnél, és sokan betiltásukat követelték.

"Nem tudunk lépést tartani a rohammal" - nyilatkozta egy fokvárosi boltos. Elmondása szerint két nap alatt akár hatszáz darab, külön a vuvuzela ellen gyártott füldugót tudott volna eladni, ha lett volna elég készleten. Elmondása szerint már ezer darabot rendelt, hogy biztosan ki tudja elégíteni a keresletet.

Nemcsak a "Vuvu-Stop" néven árult, külön a világbajnokság idejére készített földugók fogytak el. A fokvárosi gyógyszertárakat is "kifosztották" a kisebb zajszintre vágyó szurkolók. A földugókat olyan sokan keresik, hogy még a vuvuzela kitalálójának tartott, és azt először gyártó Neil van Schalkwyk is füldugókat kezdett árulni a szurkolóknak. A vuvuzelával végzett kísérletek szerint a műanyag duda akár 130 decibeles hangerővel is szólhat, amelynek már halláskárosító hatása lehet. A légkalapácsnak kilencven decibel a hangereje, míg egy felszálló repülőgépnek száz decibel.

A vuvuzela hangját sokan olyan idegesítőnek találták, hogy betiltásukat követelték a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségtől. A FIFA kapott annyi panaszt, hogy kivizsgálják ennek lehetőségét, de végül nem tiltották be a dél-afrikai szurkolók kedvenc dudáját. Csak annyit követeltek meg, hogy a himnuszok alatt ne fújják a vuvuzelát. (FH)