Különleges biztonsági körülmények közepette csütörtök délelőtt tesz vallomást a Naomi Campbell az ENSZ hágai bíróságán. A brit szupermodell a volt libériai elnök perében tanúskodik. Charles Taylort - többek között - azzal vádolják, hogy illegálisan kibányászott csiszolatlan gyémántokért cserébe fegyverrel látta el a Sierra Leone-i lázadókat az ottani polgárháború idején. Az ex-elnök azt állítja, soha nem volt köze a drágakövekhez. A vád szerint azonban 1997 őszén Taylor egy vacsora után gyémántot adott ajándékba Campbellnek.

Az ajándékozásról Mia Farrow számolt be az év elején. A színésznő elmondta, 2007 szeptemberében részt vett egy vacsorán, ahol Nelson Mandela, volt dél-afrikai elnök látott vendégül hírességeket. Az eseményen jelen volt Charles Taylor és Naomi Campbell is. A szupermodell másnap a reggelinél mesélte Farrownak, hogy a vacsora után egy csiszolatlan gyémántot kapott a volt libériai elnöktől. Farrow mellett Campbell volt ügynöke, Carol White is megerősítette a történteket. Az ügynök azt állítja, jelen volt, amikor a modell szobájába megérkezett a drágakő.

Naomi Campbell először nem akart tanúskodni, arra hivatkozott, félti családja biztonságát, de a bíróság beidézte őt. Ha ezek után sem vállalkozott volna a vallomásra, akkor akár hét év börtönbüntetést is kaphatott volna. A hágai bíróság ugyanakkor elfogadta a modell kérését, hogy a sajtó ne készíthessen róla felvételt, amikor belép a bíróság épületébe, illetve a tárgyalóteremben. Az ügyben egyébként hétfőn Mia Farrow és Carol White is vallomást tesz. (FH)