Azért nincs halálos áldozata a Richter-skála szerint 7,1-es erősségű új-zélandi földrengésnek, mert az országban rendkívül szigorúak az építési előírások, és azokat számon is kérik. - közölte vasárnap az AFP. A francia hírügynökség által megkérdezett szakemberek szerint ez az oka annak, hogy amíg a világ más részein bekövetkezett hasonló földmozgásokban ezrek haltak meg, Új-Zélandon csupán ketten sérültek meg komolyabban.

A szombat hajnali rendkívül erős földmozgás Új-Zéland második legnagyobb városát, Christchurch-öt sújtotta, és csak a külvárosi régi, javarészt múlt század elején, vagy a 19-ik században épült házak omlottak össze. Szakértők szerint egy ekkora erősségű rengés során akkor van a legtöbb áldozat, amikor az álmukban éri az embereket a csapás, hiszen ilyenkor vannak a legtöbben otthon. Új-Zélandon azonban az ellenkezője történt. Christchurch korszerű épületeiben védve voltak az alvó emberek a hajnali rengés idején.  A károk persze így is jelentősek, becslések szerint meghaladhatják a több mint egymilliárd új-zélandi dollárt, de halottak nincsenek.

Amikor tavaly januárban Haitit sújtotta egy ugyanilyen erősségű rengés, akkor 220 ezren vesztették életüket, ami jól mutatja, hogy Új-Zéland gazdag ország, a karibi Haiti viszont szegény, ahol a házak eleve rossz állapotban voltak. Áprilisban több mint kétezren haltak meg, amikor a Richter-skála szerinti 6,9-es földrengés sújtotta Kína északnyugati részét, Chilében pedig több mint félezren vesztették életüket a február 8,8-as katasztrofális rengésben.

Új-zélandi szakértők szerint a népsűrűség mellett a házak állaga, és a szigorú építési előírások betartása is közrejátszik abban, hogy mennyien halnak meg az ilyen csapásokban. "A fejlődő országokban azt tapaszthatjuk, hogy egész épületek omlanak össze tömegesen. Christchurchben viszont legfeljebb a külvárosi, öreg házak dőltek be, a belsőbb, szigorú előírások szerint felhúzott, stabil épületek biztosan álltak. Ez az eredménye azoknak az erőfeszítéseknek, amelyeket az ország 1931 óta tesz a földrengések következményeinek elhárítása érdekében."- mondta a wellingtoni Massey egyetem katasztrófakutató központjának igazgatója, David Johnston.