Ismét elutasította New York állam börtönbizottsága John Lennon gyilkosának feltételes szabadon bocsátási kérelmét, kedden. Mark David Chapman hatodszor kérelmezte, hogy engedjék el azóta, hogy 1981-ben életfogytiglani börtönre ítélték, mert lelőtte a Beatles egykori gitárosát.

Az 55 éves Chapman, akit a New York állambeli Atticában tartanak fogva, eddig öt alkalommal, kétévente kérte feltételes szabadlábra helyezését, és a törvény szerint 2010-ben volt jogosult hasonló kérelmet beadni. Legközelebb, tehát hetedszer, 2012 augusztusában adhat be kérelmet.

John Lennont a New York-i Dakota-ház előtt lőtte le Chapman 1980. december 8-án. A 40 éves zenész a feleségével, Yoko Onóval együtt utolsó lemezének stúdiófelvételéről érkezett késő éjjel az épülethez, amelyben a lakása volt. Amikor kocsijából kilépett, elé állt egy ismeretlen bőrkabátos férfi, ezzel a kérdéssel: Lennon úr? - majd választ sem várva pisztolyt kapott elő kabátja zsebéből, és hétszer tüzelt.

Lennon nekivágódott az épület előtt álló portásfülkének. Az ajtónálló portás megdöbbenésében csak ezt tudta mondani: "Tudja maga egyáltalán, hogy mit csinál? - Éppen lelőttem John Lennont" - hangzott a válasz.

Chapmant életfogytiglani börtönre ítélték 1981-ben azzal a kikötéssel, hogy legkorábban 20 évvel később helyezhető feltételesen szabadlábra. Yoko Ono többször is hangsúlyozta, hogy ellenzi a szabadon bocsátását, mert szerinte Chapman veszélyt jelentene rá és a fiára. (FH)