19980221 cat h84 027

100 éves korában meghalt Gloria Stuart, aki James Cameron Titanic című sokszoros Oscar-díjas filmjében játszotta az idős Kate Winslet-et - közölte hétfőn a színésznő családja. Gloria Stuartot is jelölték Oscarra az 1997-es filmben nyújtott alakításáért, a díjat azonban nem kapta meg.

A család bejelentése szerint Gloria Stuart Los Angeles-i otthonában hunyt el, vasárnap. A Titanic című filmben az ő visszaemlékezései révén elevenedik meg a hajó 1912. április 14-i katasztrófája, és hajón kibontakozó szerelme a Leonardo DiCaprio által alakított szegény rajzolóval.

Gloria Stuart az 1930-as években tűnt fel filmekben, az 1940-es évek elején azonban kilépett a filmiparból, és festeni kezdett, amivel sikereket is elért. Az 1970-es és 80-as években, tévéfilmekben kapott szerepeket, végül 1997-ben eljátszotta nevezetes alakítását James Cameron Titanic-jában. Ekkor, 87 évesen jelölték a legjobb női mellékszereplő Oscar-díjára."Tudtam, hogy ez az a szerep, amit akarok, amire hosszú éveken át vártam. És eljött, én pedig eljátszhattam az idős Rose-t" - emlékezett vissza a Gloria Stuart: Megtartottam a reményt című 1999-es emlékiratában a szerepére.

„Nagy, erős asszony volt" - mondta lánya, Sylvia Thompson a Los Angeles Timesnek adott interjújában. Mint mesélte, anyja túlélt egy mellrákot, és öt évvel ezelőtt tüdőrákot diagnosztizáltak nála. (FH)