Az ismert manierista mester, Agnolo di Cosimo (ismertebb művésznevén Bronzino) 1553 környékén örökítette meg egy ritka, kétoldalú olajfestményen Cosimo de Medici herceg kedvenc udvari bolondját, Morgantét. A törpe a festmény egyik oldalán háttal, a másikon pedig szemből látható - teljesen meztelenül, ami a későbbi korok erkölcsének már soknak bizonyult. A 18. században ezért Morgantét ismeretlen mester Bacchussá festette át, szőlőlevelekkel és fürtökkel takarva el a törpe ágyékát.

A firenzei Uffizi Galéria restaurátorai azonban 300 évi szemérmeskedés után most visszaállították a festmény eredeti állapotát, így Morgante és az ő összes testrésze lesz az egyik legfontosabb festménye a hamarosan megnyíló, első retrospektív Bronzino-tárlatukon - számolt be róla a Discovery. “Először láthatjuk teljes pompájában ezt a Bronzino-festményt. Ez a helyreállított kép nemcsak a Medici-udvar egyik ismert figurájáról szolgál újabb bizonyítékkal, de azt is megvilágítja, hogy Bronzino nem csak a manieristák egyik legkiemelkedőbbje, de az olasz festészet egyik legnagyobb alakja is ” - értékelte a sajtótájékoztatón a galéria igazgatója, Antonio Natali a közel 300 éve lappangó képet, melyen Morgante most már ismét eredeti formájában, egyik kezével egy vadászbaglyot tartva látható, péniszét pedig a körülötte keringő óriási molylepkék egyike takarja.

Morgante nem egyszerű udvari bolond volt, de nagy becsben álló madarász is, és egyik legfőbb bizalmasa Cosimo di Medicinek. Gazdája diplomáciai tárgyalásaira is magával vitte, és később hűségéért cserébe fel is szabadította a jobbágyi sorból, birtokot és házasodási jogot adományozva neki szolgálataiért.