Tíz győztest hirdettek ki csütörtökön a bostoni Harvard egyetem Sanders színházában a 2010-es Ignobel-díj jelöltjei közül - írta a Független Hírügynökség. A fölösleges felfedezések idei szemléjén a denevérek titokzatos szexuális élete, a bálnák váladékának begyűjtése és az emberi fájdalom újszerű megközelítése volt központban.

Az Ignobel-díj a Nobel-díj paródiája. Azok részesülhetnek ebben az elismerésben, akiknek tevékenysége értelmetlen felfedezésekhez, használhatatlan találmányokhoz vagy egészen egyszerűen mulatságos javaslatokhoz vezetett. A csütörtök esti ceremóniát a YouTube-on is lehetett látni.

A tíz győztes egyike, egy brit-mexikói csapat például azzal a kidolgozott elképzeléssel állt elő, hogy távirányítású helikopterrel lehet összegyűjteni a bálnák váladékát. A díjat odaítélő bizottság méltányolta náluk, hogy "rendkívül nagyképű és hosszú" címet adta projektjüknek, imígyen:"A szabad mozgású bálnák betegség-megfigyelése és megmentési programjainak fontossága érdekében megalkotott újszerű, nem erőszakos eszköz."

Egy holland páros nyerte az orvosi jellegű díjat, mert kimutatták, hogy asztmajellegű tüneteket okozhat a hullámvasútozás. Egy japán csapat Ignobelt kapott, az indoklás szerint a "gombák felhasználásáért annak érdekében, hogy a teherautók legkedvezőbb útvonalát meg lehessen határozni."

Új-zélandi egyetemi kutatók fizikai díjat kaptak, mert nagyszerűen mutatták be, hogy az elnyűtt zokni, amennyiben nem cipőben van, csökkenti a csúszásveszélyt a jeges úton.

A brit Keele egyetem három okos embere Béke-Ignobelben részesült, mert bebizonyították, hogy a szitkozódás enyhíti a fájdalmat. Az egészségügy területén végzett "kimagasló tevékenységükért" kaptak elismerést annak a kísérletnek a résztvevői, amelyben meghatározták, hogy miként másznak fel a mikrobák a kutatók szakállán, ha van nekik.

Megosztott gazdasági Ignobellel jutalmazták "az arcátlanságukért" a Goldman Sachs bankház, az AIG biztosító társaság és az amerikai gazdasági válság többi cégének vezetőit, "az új befektetési módszereikért, amelyek révén maximalizálták a világgazdaság pénzügyi hasznát, és minimalizálták a kockázatát". Az olasz Catania egyetem kutatói is kaptak egy Ignobelt, mert matematikailag igazolták, hogy sokkal hatékonyabbak a szervezetek, amennyiben találomra támogatnak embereket. Egy kínai-brit csapat biológiai Ignobellel térhet vissza a laborjába, miután "meggyőzően bizonyították, hogy a gyümölcsevő denevéreknél is van orális szex".