Tréfából felajánlotta a moszkvai polgármesteri posztot az egykori vörös zsarunak az orosz államfő. Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzóként vasárnap érkezett ötnapos látogatásra Oroszországba, vele viccelődött Dmitrij Medvegyev. "Moszkvának jelenleg nincs polgármestere. Mint értesültem róla, Ön rövidesen távozik kormányzói posztjáról. Ha orosz állampolgár lenne, megkapná ezt az állást" - mondta  Medvegyev mosolyogva.

Az orosz fővárost több mint 18 éven át vezető Jurij Luzskovot szeptember végén menesztette Medvegyev arra hivatkozva, hogy "nincs benne bizalma". Jelenleg Moszkvát ideiglenesen Luzskov helyettese, Vlagyimir Reszin irányítja. Az országot vezető Egységes Oroszország párt a hétvégén tette közzé a négy polgármesterjelöltje nevét. Schwarzenegger a jövő év januárjában távozik kormányzói posztjáról. Moszkvában nem mondta meg, hogy mit akar csinálni majd: "Sok lehetőség adódhat. Ismét filmezni, könyvet írni, esetleg a politikában maradni. Van még három hónapom, hogy átgondoljam" - nyilatkozta Schwarzenegger.

A kormányzó látogatása az orosz államfő nyári, kaliforniai útjának viszonzása. Dmitrij Medvegyev akkor a Szilikon-völgyben is járt, és kiemelt érdeklődést mutatott a technológiai, innovációs kérdések iránt. Schwarzenegger csúcstechnológiával foglalkozó kaliforniai üzletemberekből és cégvezetőkből álló delegációval utazott Oroszországba, ahol részt vesz egy innovációval foglalkozó fórumon, és találkozik az orosz államfővel is.

Schwarzeneggert elkísérte az Intel elnöke, valamint a Google, a Microsoft és az Oracle több felsővezetője. A delegáció ellátogat a Moszkva közelében található Szkolkovóba, a kaliforniai Szilícium-völgy mintájára tervezett innovációs központba is. A kaliforniai kormányzó még az indulása előtt kiadott közleményében kijelentette: a csúcstechnológiákkal foglalkozó központ létrehozása nem csak orosz, hanem a kaliforniai embereknek is hasznos lesz.